Duizel in het Park gaat door met plastic

Nieuws

Na een veelbelovende eerste editie van Plastic Fantastic campagne heeft Duizel in het Park de smaak te pakken. Tijdens de volgende zomereditie zet het festival er op in om 100% van al het festival afval recyclebaar plastic afval te laten zijn. Festivalleider Mariska Verhulst nodigt afvalbedrijven, kunstenaars en bezoekers van harte uit om komend jaar bij te dragen aan die missie.

Er werden wat wenkbrauwen opgetrokken toen Duizel in het Park aankondigde tijdens haar 8ste editie volledig voor plastic te gaan. Toch heeft de keuze voor één goed te recyclen afvalstroom tijdens het zonnige festivalweekend 5 t/m 7 augustus veel enthousiaste reacties opgeleverd. Vrijwel alle cateraars serveerden hun producten in plastic en bezoekers stonden vol overgave hun afval te scheiden bij de daarvoor bestemde kliko’s. Tijdens de Plastic Bingo op zaterdag en zondag gaf Plastic Ambassadrice Marja van Katendrecht de bezoekers op cabareteske wijze tekst en uitleg over de voordelen van plastic afval op een festival.

 “Met de keuze voor plastic zijn we de goede weg ingeslagen.” Zegt festivaldirecteur Mariska Verhulst. Juist de frictie tussen de slechte reputatie van plastic in het milieu en de waarde van plastic afval als het goed wordt ingezameld maakt het tot een interessant experiment dat ieders aandacht trekt. “We hebben deze editie gemerkt dat het veel makkelijker is om de bezoekers te laten zien dat al het afval bij één recyclebare stroom hoort, dan ze uit te leggen hoe een papieren koffiebeker, bamboe bordje of beker van bio plastic wel of niet gerecycled kan worden. Om te zorgen dat we naast het plastic afval ook geen restafval meer over houden zullen we tijdens de volgende editie wel nog een stap verder moeten gaan. Samen met partner Thuisrecycling.nl gaan we er dan ook voor zorgen dat gedachtegoed wordt doorgevoerd in zowel het programma, de productie als de communicatie.

Alle bezoekers over op plastic
Om écht het verschil te kunnen maken heeft Duizel nog wel één grote uitdaging: hoe controleer je het afval dat bezoekers zelf het terrein op brengen? Tijdens Duizel worden bezoekers verleid met alle heerlijkheden die de cateraars serveren, maar is het niet verboden je eigen consumpties mee te nemen. Dat open en charmante karakter wil Verhulst graag behouden, maar “we dagen de bezoekers daarbij wel uit om mee te gaan in onze plastic ambitie.” Om dat volgend jaar goed neer te zetten nodigen we afvalbedrijven, kunstenaars en bezoekers van harte uit met het team mee te denken.