Interview met Mariska Verhulst

Nieuws

Mariska Verhulst heeft na 7 geslaagde edities mooie toekomstdromen voor Duizel in het Park. Daar wilden wij natuurlijk meer over weten! Lees in dit interview alles over hoe Duizel meer stadsgeluk door Rotterdam wil verspreiden. 

Dit jaar was de zevende editie van Duizel in het Park. Seven year itch of niet?

Nee, absoluut niet. Waarbij ik wél moet zeggen dat er dingen gaan veranderen. Het doel van Duizel in het Park was - en blijft - het creëren van ontmoetingen, bezoekers nieuwe dingen laten ontdekken. Met kunst als ‘breekijzer’ waardoor mensen anders naar hun dagelijkse omgeving en naar de mensen om hen heen gaan kijken. Het is belangrijk dat je er ook als organisator voor zorgt dat je op nieuwe manieren blijft kijken. Voor ons houdt dat in dat we nieuwe dingen gaan proberen die datzelfde doel hebben.

Aan wat voor dingen moeten we dan denken?

In het kort: we willen met als thema ‘stadsgeluk’, niet toevallig ook het thema van Duizel dit jaar, eigen voorstellingen en kunstprojecten gaan maken die ook buiten het festival te zien zullen zijn. Tijdens Duizel in het Park willen we die producties uitproberen en ze tonen aan het publiek. We willen graag hun reactie horen. Wat doet het met je? Wat kan beter? Een soort interactieve manier om ze beter te maken. Daarbij schuwen we ‘grote’ thema’s zoals eenzaamheid, vergrijzing en de duurzaamheid van relaties niet. Waar het wringt gebeuren tenslotte mooie dingen. Stadsgeluk kozen we als thema omdat voor ons daar heel veel in zit. Van die kleine dingen in het alledaagse die opvallen en die je altijd bij blijven. Ik was ooit bij een grote locatievoorstelling in Frankrijk. Het was groot, groter, grootst, met enorme sculpturen. En opeens zag ik ergens een verborgen projectie van een paard in volle galop, nog geen tien centimeter groot, echt ieniemienie. Ik had echt het gevoel dat ik de enige was die dat had gezien, dat het speciaal voor mij daar verstopt was. Dat gevoel, daar gaat het om. 

Die nieuwe dingen, staan die los van het festival?

Ze zijn vooral een verdieping en verlenging. Bij ons gaat het altijd om de combinatie ontspanning en inhoud. Die moet in balans zijn, want de inhoud is waar het om draait. We willen mensen op een andere manier naar de wereld laten kijken. En verder kijken, écht contact maken en je écht laten raken, daarvoor moet je jezelf altijd blootgeven. Dus uit die comfort zone. Wat Duizel in het Park uniek maakt, is dat we dat faciliteren door een omgeving te creëren waar mensen zich op hun gemak en veilig voelen zodat ze dat durven. Overigens heeft die omgeving wél een stoer randje, dat zeker.

Duizel en de wijk Blijdorp zijn nauw verbonden, hoe zie je dat?

We hebben veel energie gestoken in onze band met de  wijk. Wat wij zelf erg leuk vinden, er komen veel mensen naar het festival  die normaal niet naar culturele evenementen gaan. We hebben alles; van wijkbewoners tot ouderen en van jonge hipsters tot toeristen. Nieuwe dingen proberen, grenzen opzoeken, het betekent voor ons ook dat we dingen moeten doen buiten die wijk. Dat maakt het spannend. Tegelijkertijd blijven Blijdorp en het Vroesenpark dé plek waar we onze fans graag  ontmoeten. Het is waar we ons thuis voelen en zal het vertrekpunt blijven. Maar goed, dat past ook bij de wijk en de bewoners. Die trekken ook massaal de stad in om steeds weer thuis te komen in hun eigen wijk.